HASZNOS TUDNIVALOK KIS ÁBÉCÉJE
- Ablakmosáshoz télen olyan vízet
használyunk, amelyben egy evőkanálnyi
alkoholt töltöttünk. Az így előkészített
langyos víz nem fagy az üveghez.
- Aranyozott rámákot főtt hagymával
kell időnként jól ledörzsölni. Utánna
letöröljük a képkeretet enyhén terpentines
rongyal, s ezzel visszaadjuk eredeti fényét.
- Áztatás előtt főzzünk fel egy közepes
nagyságu fazékba egy fél doboz
mosóport és reszelt szappant. Ezt
öntsük be a hideg áztató vízbe.
- Bőrkabátot sohase tartsunk kályha vagy
fűtőtest közelében. Ha megkeményedett,
dörzsöljük be alaposan glicerinnel, majd
töröljük le 24 óra mulva száraz, rongyal,
és kenjük be a bőrt erre a célra használt kenőccsel.
- Bőrbevonatú butorunkat nyerstej, olaj és ecetes
keverékéveltisztítjuk vagy félig felvert tojásfehér-
jével - miután kiprobáltuk egy kis helyen, hogy
melyik jobb. Utánna nedvesen letöröljük, majd
száraz ronggyal dörzsöljük fényesre.
- Cipőnk sokkal fényesebb lesz, ha
fényesítés közben egy csöpp vízet
cseppentünk rá, és úgy fényezzük
tovább.
- Csontvelő mindkét végét sózzuk be
mielőtt főzni kezdjük - így a velő
nem fő ki a csontból.
- Diódarálót, mák darálót használat után
azonnal forrázzuk ki, majd öblítsük bő
vizzel, mert minden maradék megava-
sodik benne. Sütőben szárítjuk.
- Ezüstneműt tísztítsunk egy szelet nyers
burgonyával és egy kevés hammuval.
- Édes ételbe mindig tegyünk egy csipetnyi
sót, savanyúba egy kevéske cukrot. Sokkal
ízletesebb lesz az étel tőlle.
- Fiokot, tolóüveget, ha akadozni kezd,
kenjük meg egy kevéske szappannal.
- Fényes nadrág, szövet fényességét úgy
szüntetjük meg hogy nedves vasalóruhát
borítunk reá, és közepesen forró vasalóval
átsimítjuk. Mikor a rongy már gőzölög, leve-
sszük, és száraz ruhakefével ütögetjük az
anyag kifényesedett részét. Utána a vasalo-
deszkán hagyjuk, amig meg nem szárad teljesen.
- Gombot különösen férfiruhára, ingre jó
erős cérnával varjunk fel, miután előzőleg
viaszon húztuk át. Sokkal tovább fog tartani.
- Hamutartóban este sohase hagyjunk
egyetlen cigaretta csutkát sem, mert
olyan büdös lesz tőlle a szoba, mintha
egész éjjel cigarettáztunk volna benne.
- Hűtőszekrényünket mossuk ki egyszer
egy héten ecetes vízzel,majd öblítsük le
és töröljük szárazra. Ezzel eltábolítjuk
az áporodott ételszagokat.
- Izzadság foltokat a legjobb esővízben
oldott szappanpehelyel távolítanunk el.
A makacsabb foltokhoz készítsünk 30 g
tisztaszeszből, 30 g éterből és10 g szalmiák-
szeszből keveréket, és dörzsöljük be az
anyagot vattával.
- Késről a foltokat egy fél burgonyával
is letisztíthatjuk.
- Kefét - ruhakefét, hajkefét - ne mossuk
szappannal. elég, ha fűrészporral bőven
bedörzsöljük. Ha puha a kefe, áztassuk enyhe
szalmiákos oldatban, és szárítsuk meg a napon.
- Könyvek fedelének foltjait puha,
nedves kenyérbélel eltávolíthatjuk.
- Linoleumot töröljünk át időnként
étolaj és ecet egyenlő keverékével
nem fog törni.
- Majonéz készítése előtt cseppentsünk a
tojássárgájába néhány csepp forró ecetet,
miközben fakanállal gyorsan keverjük.
Sokkal jobban fog sikerülni.
- Nikkelezett tárgyakat cigarettahamuval
dörzsöljük le, és utánna puha rongyal
megtöröljük őket.
- Omlettünk jobban sikerül, ha fölveréskor
apró vajdarabkákat teszünk bele s
egy kanálka tejet vagy tejfelt.
- Összeszáradt cipőnket tegyük langyos vízbe,
majd, amíg megpuhul, majd tömjük ki újságpapírral
szárítsuk meg teljesen - de ne kályha közelében
- majd kenjük be több napon át langyos ricinusolajjal.
Utánna rendesen megtisztítjuk és bekrémezzük.
- Padlóhasadékait közönséges ablakgittel
tömhetjük ki, és esetenként le is festhetjük
atömítést.
- Réztárgyakat tisztogassuk ecetes kukorica-
lisztel, és töröljük le őket enyhén
olajos rongyal.
- Rizst ha főzünk, s azt akarjuk, hogy hófehér
maradjon, csöppentsünk egy kevés citromlevet
a vízbe.
- Sóval kivehetjük a zsírfoltokat, ha szárazon
és jó erőssen bedörzsöljük őket.
- Sóval éleszthetjük a kialvófélben levő
tüzet is, ha a parázsra szórjuk, ismét fellobban.
- Szőrmét, ha hosszúszőrű, úgy tisztítjuk, hogy
fűrészporral telítjük, aztán kiporoljuk.
A rövidszőrűhöz fölmelegített burgonyalisztet
használunk.
- Tésztagyúrás előtt nyílván szappannal jól
kezet mosunk. De utánna dörzsöljük le
a kezünket kukoricaliszttel - ez a szappan
illatát is eltávolítja.
- Útra vajat úgy vihetünk, hogy levágjuk egy
zöldpaprika szárát a magokkal, majd a magokat
eltávolítjuk, a paprikát megtöltjük vajjal, s a
szárát a csillagos alapjával dugoként visza tesszük.
- Varráskor, ha kemény anyagtól törik a géptü,
húzzunk végik egy mosószappant a varrás előtt..
- Zománcozott edényt a legkönyebben finom
homokkal vagy fahamuval tisztíthatunk.
- A koffein kedvező hatásai a teában is megtalálhatók.
Hat gramm babkávéval készült fekete 0,1- 0,2 g koffeint,
míg a tea 0,15- 0,25 (Azöld tea koffeintartalma 4% körül mozog !)
- A teába lévő koffein lassaban szívodik fel a
szervezetben, s hatása jóval tovább tart ; sose
okoz olyan kellemetlen, remegéses izgalmi
állapotot, mint a túl sok kávé.
- Alapvető szabály, hogy a teát csak forrázni szabad
-- főzni nem ! Egy személyre 1/2 csapott kávéskanál teát
teszünk egy porcelán kannába és arra öntjük a forró vizet.
A kannát pár percig lefedve tartjuk, míg a víz megsötétedik ( kb. 3 perc )
A forrázó víz ne főjön sokáig, mert akkor a tea lúgos ízű lesz.
Legjobb akkor levenni a tűzről, amikor még nem lobog de
mindenűnnen levegő gyöngyök sietnek a víz felszínére.